400 år av
nöd och lust

Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål i våra fyra basutställningar om Göteborgs historia. En tidsresa från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till världens första Volvo. Upplev utställningarna på egen hand eller följ med på en visning!

Visningar

Dagvisning: 1900-talets Göteborg
Tors 4 apr
Dagvisning: 1900-talets Göteborg I den här visningen tittar vi på världens äldsta bevarade Volvo, Lisebergskaniner och andra föremål från 1900-talets Göteborg. Utifrån föremålen undersöker vi frågan vad som egentligen är Grejen med Göteborg.
13:00 – 14:00
Söndagsvisning: Göteborgs födelse
Sön 14 apr
Söndagsvisning: Göteborgs födelse Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna.
12:30 – 13:30
Söndagsvisning: Göteborgs födelse
Sön 14 apr
Söndagsvisning: Göteborgs födelse Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna.
14:30 – 15:30
Invigning av utställningen Återblickar
Sön 14 apr
Invigning av utställningen Återblickar Förutom sedvanligt tal och klassisk läsk bjuder invigningen på några extra spännande berättelser som dykt upp i arbetet med fotografierna. Varmt välkomna!
13:00 – 15:00
Göteborgs garage: Om cykeln
Ons 17 apr
Göteborgs garage: Om cykeln En ny föreläsningsserie med utgångpunkt i museets fordonsamling. Denna gång om gång om cykelns utveckling med Monarkmuseets intendent och ägare Roger Arneson.
18:00 – 19:00
Dagföreläsning: Krigsgravarna på Kvibergs kyrkogård
Tors 18 apr
Dagföreläsning: Krigsgravarna på Kvibergs kyrkogård Maria Persson, forskare vid Institutionen för historiska studier, GU, berättar om gravarna och vilken betydelse de har som kulturarv.
13:00 – 14:00
Föremålskvart: Barocksängen
Sön 28 apr
Föremålskvart: Barocksängen I vårens korta introduktioner har pedagogerna valt ut sina guldkorn i våra utställningar. Denna gång en himmelsäng från 1600-talet.
13:30 – 13:45
Föremålskvart: ”Brackepengarna”
Sön 28 apr
Föremålskvart: ”Brackepengarna” I vårens korta introduktioner har pedagogerna valt ut sina guldkorn i våra utställningar. Denna gång tittar vi närmare på ”Brackepengarna”.
14:30 – 14:45

Göteborgs historia börjar egentligen långt före 1621. Då fanns en äldre stad som hette Nya Lödöse som växte fram under slutet av medeltiden, och som låg där stadsdelen Gamlestaden ligger idag. Men för 400 år sedan bestämde kungen att Nya Lödöses invånare skulle flytta till det nya stadsprojektet Göteborg, göternas borg.

1600-talet: Göteborgs födelse

Göteborg var en gränsstad, eftersom både Halland och Bohuslän styrdes av danska kungen. Därför fick staden höga jordvallar och en vallgrav. Innanför vallarna byggdes en stad där många utländska köpmän flyttade in. I början skulle stadens råd därför bestå av fyra svenskar, tre nederländare, tre tyskar och två skottar. Under 1600-talets krig erövrade svenskarna Halland och Bohuslän. Gränsstaden blev nu ett centrum för den nya svenska västkusten, med domkyrka, gymnasieskola och guvernör.

I vår utställning kan du prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik och hjälp till att lösa gåtan om vem som bar smycket Silverhjärtat runt halsen. Med hjälp av verkliga livsberättelser, hundratals föremål ur våra samlingar och arkeologiska fynd får vi en inblick i hur vardagslivet tedde sig på 1600-talet och hur staden kom att bli en ledande handelsmetropol.

Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna!

Läs mer om Göteborgs födelse

Film om Göteborgs födelse

1700-tal: Från sjörövarkrig till Ostindiska kompaniet

1700-talet började också med krig, och Göteborg blev en hamn för kapare. Det var svenska sjörövare som anföll fartyg som vara på väg från – eller till fiendeländer. Efter kriget satsade Sverige mer på fredlig handel. Göteborg fick ett Ostindiskt kompani som skickade handelsfartyg till Kina. Kompaniets medlemmar blev rika och byggde Ostindiska huset, där Göteborgs stadsmuseum ligger idag. 1700-talet var också en tid då naturvetenskapen slog igenom. En av de stora vetenskapsmännen var Carl von Linné. Han besökte Göteborg, och skrev att det var den vackraste staden i Sverige.

I vår utställning om 1700-talets Göteborg upplever du en stad i förvandling. Göteborg sjuder av liv och rörelse och präglas av nya tankar, influenser och erfarenheter från omvärlden.

Läs mer om 1700-talet

Film om 1700-talet

1800-tal: Den växande staden

Under 1800-talet tiodubblades Göteborgs befolkning. Runt den gamla staden byggds både paradgator som Avenyn och Vasagatan och arbetarstadsdelar som Majorna och Landala. Nu kom också industrier till Göteborg, bland annat textilfabriker och sockerbruk. Andra nyheter var ångbåten, järnvägen, telegrafen och telefonen.

Men Sverige blev ett hårt samhälle, där makt och pengar var samlade hos några få. Som en protest föddes arbetarrörelsen. Skandinaviens första arbetarriksdag hölls i Göteborg 1886. En annan reaktion var den stora emigrationen. Över en miljon svenskar lämnade Sverige, för ett bättre liv i Amerika. De flesta reste via Göteborg.

I vår utställning Folk i rörelse kan du följa stadens utveckling och invånare under en spännande epok. Bland seklets inflyttade, driftiga affärsmän, finns flera grosshandlare med utländska namn. Takten i handeln och industrin ökar. Ångan bolmar och fabrikerna lockar landsbygdens söner och döttrar till staden. Och ännu fler passerar för att emigrera till Amerika.

Läs mer om 1800-talet

Film om 1800-talet

1900-talet: En dynamisk epok

Under 1900-talet blev det fattiga jordbruksland Sverige ett rikt industriland. Göteborg fick en framgångsrik varvsindustri, och bilföretaget Volvo blev Sveriges största företag. Staden behövde mer plats och landsbygden runt Göteborg inkorporerades, från Askim i söder till Rödbo i norr. Här byggdes satellitstäder där göteborgarna skulle bo nära naturen, och pendla till sina arbeten med bil eller spårvagn.

Under 1960- och 70-talen gjorde textilkrisen och varvskrisen slut på Göteborg som textilstad och på varven, men Göteborg överlevde och har fortsatt att växa. Människor har flyttat till Göteborg från övriga Sverige och från andra länder, på jakt efter jobb och utbildning eller på flykt undan krig och förtryck. Idag är var fjärde göteborgare född i ett annat land än Sverige.

Bingolotto, gröna kaniner eller en räkmacka på Avenyn? I vår nya basutställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest älskade och hatade göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.

Läs om 1900-talets Göteborg

Film om 1900-talet